10 jaar Kamerkoor Salland

Op 18 mei 2019 bestaat ons kamerkoor precies 10 jaar. Een heus jubileum dus, en dat moet gevierd worden! Om de festiviteiten “handen en voeten” te geven is een Jubileumcommissie samengesteld die allerlei plannen heeft ontwikkeld waaruit door de koorleden, dirigent en bestuur een keuze is gemaakt.
Een festiviteit is al gerealiseerd: het traditionele Nieuwjaarsconcert werd dit jaar voorafgegaan door een begeleide rondwandeling over het Landgoed Vilsteren, gevolgd door koffie en koek . Erg leuk dat een flink aantal mensen heeft meegewandeld .

Op 18 mei a.s. vdsc 1152olgt het Jubileumconcert in Vilsteren.
Dit keer konden de koorleden in de concertgeschiedenis duiken en 3 van hun favoriete liederen opgeven aan de concertcommissie.
Dirigent Henk Ophoff heeft uiteindelijk onder meer aan de hand van het resultaat een prachtig programma samengesteld.
Dit programma is niet alleen een reis door de muziekgeschiedenis, maar geeft ook een heel mooi beeld van de ontwikkeling van het koor.

Na de zomer volgt op 22 september een optreden in de voormalige Abdij Sion in Diepenveen, waar het koor gevraagd is een Choral Evensong te verzorgen.
En dan gaat het koor in oktober weer op reis naar Engeland. Een van de hoogtepunten zal een optreden zijn in Cambridge, in de Great St. Mary’s. Ook hoopt het koor veel op te steken van een workshop gegeven door organist en dirigent Berkeley Hill in het stadje Hythe.
Terug in Nederland staat er in november een feestelijke studiedag op het programma, waar zanger Bert van de Wetering samen met Henk Ophoff een hele dag met de koorleden gaat werken aan nog betere zangkwaliteiten en samenzang.
We sluiten het jaar af zoals we dat al zes jaar eerder deden: door mee te werken aan de door ds. Coby de Haan georganiseerde cantatedienst op 1 december a.s. in de Ned. Hervormde Kerk in Ommen.

Tot zover de plannen voor het Jubileumjaar.

Maar, hoe is het zover gekomen? Wie kreeg het idee om een kamerkoor op te richten en hoe is dat precies gegaan?
Hiervoor ben ik te rade gegaan bij twee koorleden die het allemaal hebben meegemaakt; Janneke Lukas en Roelien Martens. Zij vertelden het volgende:

Het idee voor een kamerkoor ontstond tijdens de Stille Week van 2008. De vieringen die week werden door een kleine groep mensen op een bijzondere manier vorm gegeven, waarbij zang – onder leiding van Daniel de Boer - een grote rol speelde.
Na afloop bleek dat samen zingen zo goed te zijn bevallen, dat het idee ontstond om een kamerkoor op te richten. Zo’n 12 zangers en zangeressen reageerden enthousiast en er werd voorzichtig begonnen, weer onder leiding van Daniel.
Eind 2008 resulteerde dit in vier kleine concertjes die boven verwachting veel publiek trokken. Een kamerkoor in de regio Salland leek dus levensvatbaar!
Begin 2009 gaf Daniel het stokje over aan Henk Ophoff. Geld was er nog niet, maar Henk durfde het avontuur wel aan, ook al kreeg hij in die beginfase niet betaald. Uiteindelijk werd op 18 mei 2009 de gang naar de notaris gemaakt en werd Kamerkoor Collegium Musicum Salland officieel geboren.
Henk heeft sindsdien met enthousiasme en bezieling met het koor gewerkt en het gebracht tot waar het nu is: een springlevend kamerkoor met een goede reputatie, dat zowel binnen als buiten de regio Salland zeer gevarieerde optredens heeft verzorgd.

Mooie herinneringen heeft het koor te over, en niet alleen aan een flink aantal concerten waardoor inmiddels een zeer gevarieerd muziekrepertoire is opgebouwd. Van Palestrina tot Pärt, met uitstapjes naar wat lichtere muziek: het koor heeft het allemaal met plezier ingestudeerd en uitgevoerd.151018 15
Heel bijzonder was de deelname aan het project “Meesters en Gezellen” van het Nederlands Kamerkoor. Het koor werkte hiervoor een dag lang met een van de leden van dat koor en mocht daarna optreden in het voorprogramma van hun concert in de Eusebiuskerk in Arnhem.
Een geweldige ervaring!
Het zelfde geldt voor de herdenkingsconcerten in het kader van het Andriessen/De Klerk-jaar in 2017, waar werd samengewerkt met Kamerkoor Pro Musica.
Daarnaast denken de koorleden met veel plezier terug aan eerdere koorreizen naar Engeland en naar de Elzas
(zie de betreffende verslagen via de links)

Een scala aan herinneringen dus. Met die in het achterhoofd wordt er nu weer hard gewerkt aan de toekomst.
Een uitdaging daarbij is het aantrekken van nieuwe, goede zangers. Vooral tenoren en bassen zijn heel erg welkom!
Kamerkoor Salland repeteert elke dinsdagavond van 19.45 tot 22.00 uur in zalencentrum De Kern in Ommen.
Mocht u overwegen om bij het koor te komen zingen, dan kunt u vrijblijvend drie keer komen proberen of het u bevalt. Na de derde keer hoort u dan van de dirigent of uw stem geschikt is voor het koor.

Tenslotte nodig ik u, namens de koorleden, dirigent Henk Ophoff en mijn mede-bestuursleden van harte uit om dit 10-jarig bestaan met ons te komen vieren tijdens het Jubileumconcert van Kamerkoor Salland op zaterdag 18 mei 2019 om 20.00 uur in de Willibrorduskerk in Vilsteren.

Mea Koopman
Voorzitter Kamerkoor Salland

Terug